Endodontie eroica

Endodontie eroica

ianuarie 26, 2016  |  de  |  Cazuri

Tipul de caz pe care nu și-l dorește nimeni.

Deoarece am văzut la consultație că dintele (2.7) este distrus distal, fiind ultimul pe arcadă, izolarea în splitt dam, deci, exclusă, am trimis pacientul la alungire coronară chirurgicală.

Poziția posterioară pe arcadă, prezența altor dinți mezial și deschiderea limitată a cavității bucale au fost factori restrictivi, care au îngreunat toate etapele de tratament.

Diagnostic: necroză pulpară cu parodontită apicală simptomatică.

Grad de dificultate după clasificarea AAE: 3 (mare) – molar secund, acces limitat, dificil de izolat, curbură accentuată etc.

Primul obstacol major l-am întâmpinat la izolare, cu chiu cu vai am reușit să adaptez o clemă Brinker.

După îndepărtarea restaurărilor coronare vechi și a țesuturilor dure dentare alterate, am deschis camera pulpară.

Am identificat 4 canale (MV1, MV2, DV și P). 

După permeabilizarea manuală cu instrumente de oțel până la #20 am preparat cu sistemul rotativ S5 (Sendoline) și am finisat manual (MV1 și DV #30 5%, MV2 #24 4% și P #60 10%). 

Am evazat coronar cu S5 nr. 1 (#30 8%) și GT Aux #50 12%.

Protocol de irigare: NaOCl 5,25% încălzit și activat ultrasonic, EDTA 17%, CHX și citric.

Obturare: prin injectare directă (squirt) – GP și sealer rășină epoxidică. 

Am refăcut bontul adeziv cu compozit dual. Deoarece clasa restaurativă dupa M. Naumann este IV, am pus și un dispozitiv radicular din fibră de sticlă în canalul palatinal. 

Timp de lucru total, de la anestezie, cu tot cu instrucțiuni postoperatorii: 1h 30′

Daca sunt întrebări, răspund cu plăcere.

Îți mulțumesc că mă urmărești.

Dacă ți-a plăcut acest articol și îl consideri util, te rog să îl distribui (share) și prietenilor tăi. Mulțumesc!


10 Comentarii


 1. Rodina Aurelia

  minunat! adevarata arta:)

 2. dr.Vasiliu Venera

  Frumos!Felicitari!
  Nici 26 nu se simte prea bine.Acei pivoti prefabricati eu nu-i mai folosesc, am gasit cativa ruginiti asa ca i-am exclus.
  O sa citesc cu interes postarile dvs.In privinta cursurilor , sa ma mai gandesc, in sensul ca intentionez sa ma pensionez.Dar tot imi place endodontia.Daca eram mai tanara, cumparam microscop.
  Si mai intai, va urez sa aveti un an excelent!!
  Cu stima, dr. Vasiliu V

 3. De ce ati folosit metoda de obturare prin injectare directa (squirt)? este o preferinta personala? pentru ca am vazut ca majoritatea cazurilor postate sunt obturate astfel.
  Multumesc :)

 4. Izolarile subgingivale le refac cu Greater Curve si Equia. Greater curve extra thin se adapteaza perfect subgingival si refac zona predictibil. O sugestie :D

  • Fiind ultimul dinte pe arcada, nu poti pune simultan si clema de diga si matricea. Personal, utilizez doar compozit pentru refaceri de bont, nu vad niciun beneficiu pentru a utiliza CIS, CIMR sau compomer. Mitul CIS care adera pe umed e doar un mit… In general, daca faci single visit, preendo build-up nu e fezabil, adica perzi mai mult timp per global.

 5. dr.Mihai Adrian Facalet

  Toata stima pentru ceea ce faceti nu numai in endodontie, dar si faptul ca incercati sa transmiteti si celorlalti colegi din experienta si cunostintele d-vstra.Am fost la unul din cursurile prescurtate la Brasov, de unde realmente AM INVATAT FOARTE MULT si as fi interesat de cursul intensiv de la Timisoara, dar am indoieli ca voi putea rezista(in acumularea de cunostinte) mai mult de 2-3 zile; de aceea va intreb daca exista si un suport de curs-lito, audio sau video? Inca o data MULTUMIRI PENTRU TOT CEEA CE FACETI!
  MIHAI

  • Multumesc! In 5 ani de cursuri nu am avut cazuri de lesin :) )). Facem in asa fel incat sa alternam intensitatea. Pentru anumite parti exista suport scris sau video. Plus cursantii isi noteaza idei importante.