Slide001

Bine ai venit pe platforma on-line a cursului basic general!

Foarte important!!!

Te rog să citești cu atenție INTEGRAL această pagină.

Fiecare cursant trebuie să aducă OBLIGATORIU, pentru a lucra la partea practică a cursului, minim 2 molari (ideal unul superior și unul inferior), 2 premolari  (ideal unul superior și unul inferior) și 2 dinți frontali  (ideal unul superior și unul inferior), cu accesul coronar corect realizat (NU avem cu ce să facem accesul în sala de curs!!!). Deși materialele și aparatura sunt asigurate de noi, din nefericire, nu putem oferi și dinți naturali extrași ci doar blocuri de plastic. Dacă ai mai mulți dinți extrași vei putea lucra mai mult la partea practică!

Te rog să alegi dinți cu rădăcini complet formate, care prezintă curburi decente (preferabil nu molari de minte) pe care să poți lucra fără dificultăți majore, dinți cu canale radiculare netratate anterior. Dinții trebuie OBLIGATORIU păstrați uscați, în ser fiziologic sau în apă (nu în hipoclorit sau în apă oxigenată, pentru că se degradează, devin friabili și inutilizabili).

Dacă nu ai premolari și frontali, poți aduce mai mulți molari, însă OBLIGATORIU fiecare cursant trebuie să aducă minim 2 molari. Vom lucra la început pe blocuri de plastic, dar pentru o experiență mai apropiată de cea reală, clinică, lucrăm și pe dinți extrași.

Vei primi de la noi 10 instrumente de permeabilizare noi, însă dacă crezi că ai nevoie de o cantitate mai mare, te rog să aduci cu tine mai multe instrumente file – pilă Kerr (roz, gri, mov și alb). Nu trebuie să fie noi, dar bune de lucru pe dinți extrași.

Pentru a câstiga timp la partea practică a cursului, partea generală de teorie, (Bazele endodonției clinice), foarte importantă pentru ce urmează să îți prezint, trebuie OBLIGATORIU să o studiezi cu atenție, singur, de aici, înainte de curs. 

Vom da un test de evaluare, tip grilă, cu 20 de întrebări, la începutul cursului. În funcție de rezultatele grupei, de comun accord, voi aloca timp suplimentar pentru revizuirea părții generale. Media grupei trebuie să fie minim nota 7 pentru a putea trece mai departe.

La Timișoara, doar vom face împreună o recapitulare rapidă a acestor noțiuni de bază și vom fixa lucrurile importante. Fără să studiezi individual înainte și să aprofundezi această parte teoretica, nu vei înțelege ce urmează să discutăm la curs, la Timișoara și nu vei putea aplica practic!

Te rog să vizionezi cu atenție cursul vorbit. Dacă sunt neclarități, te rog să îmi lași întrebările tale jos pe pagină, la secțiunea de comentarii. Mulțumesc! De asemenea, te rog să pregătești o listă cu întrebări din aceste teme.

M-aș bucura dacă ai recomanda și altor colegi acest curs, dar te rog nu copia și nu distribui materialele didactice celor care nu sunt îndreptățiți să beneficieze de ele. Mulțumesc pentru susținere!

Recomand să nu accesezi platforma de curs din mai mult de 2 locații, IP – urile sunt monitorizate.

Toate materialele cursului sunt proprietatea intelectuală exclusivă a Dr. Camil Ianeș, cursanții au doar drept de vizionare. Îți reamintesc că înstrăinarea adresei acestei pagini sau distribuirea de materiale din curs duce automat la pierderea definitivă a dreptului de acces pe platformă a respectivului utilizator!  Acesta nu va mai putea niciodată să participe la un curs sau să cumpere un produs marca Dr. Ianeș. 

Accesând platforma de curs accepți implicit aceste condiții. Încălcarea acestor reguli va avea consecințe legale.

Cursul de bază, cum îi spune și titlul, este special conceput să te învețe, de la A la Z, noțiunile de bază din endodonție și să te pregătească practic pentru aplicarea lor clinică, indiferent de nivelul inițial, de start, al cursantului. Chiar dacă anumite noțiuni îți sunt cunoscute, ți le vei reconfirma și le vei fixa. Deoarece nu este un curs individual, programa cursului nivel basic trebuie respectată și discuția adaptată la nivelul grupei, chiar dacă anumiți cursanți sunt mai avansați. 

Deoarece timpul este limitat, aprofundarea temelor avansate (sisteme mecanice de preparare in extenso, tehnici de obturare in extenso, tehnici avansate de retratament, sisteme de mărire, ergonomie și organizare, lucrul la 4 mâini etc) nu se poate face în acestă etapă. Există cursuri speciale, dedicate, pentru avansați.

La curs, la partea practică, voi insista pe 3 tehnici de preparare foarte importante, pe care îmi propun și doresc, la final, să le stăpânești foarte bine: tehnica de preparare manuală step-back, tehnica crown-down cu instrumente rotative din NiTI și prepararea mecanică cu instrumente în mișcarea de reciprocitate.

Cursul basic a fost gândit special să te învețe, de la A la Z, bazele endodonției clinice, într-o proporție echilibrată teorie-practică, în limita timpului disponibil. Nimic nu este în plus, inutil sau de umplutură. Acest curs a fost conceput, modificat, testat și optimizat timp de 10 ani, având peste 600 de absolvenți. Vrem să te îndrumăm să înțelegi și să gândești această specialitate, nu doar să reproduci rețete! Doar exercițiu practic fără aprofundarea teoriei, înțelegerea bazelor și a principilor medicale, nu te vor face un medic mai bun!

Cei care consideră că au nevoie de mai mult exercițiu practic, se pot înscrie ulterior la cursul de avansați (cuprinde 10 ore suplimentare doar de hands-on, pe dinți extrași, la microscop, pe fantom). 

Deoarece toți cursanții noștri au drepturi egale, atenția din partea lectorilor, la partea practică, este distribuită fiecăruia, echitabil, fără favoritisme. Mulțumim pentru înțelegere!

Te rog să vii odihnit la Timișoara, programul este foarte intens și extrem de solicitant. Știm că multe ore pe zi, zile la rând, chiar și cu pauze, nu este ușor pentru nimeni, mai ales și pentru noi, ca lectori, nu este. Însă nu avem altă variantă mai bună și totodată fezabilă. Un program mai lejer ar însemna mai puțină informație, sau mai multe module de curs ar însemna mai multe zile pierdute și mai multe drumuri obositoare și costisitoare pentru tine.

Programul zilnic este de la 10 la 19, cu pauză fixă de 2 ore, pentru masa de prânz și odihnă, între 14 și 16 (excepție, ziua de luni, cu pauza de 3 ore, 14 -17). Pauza este cu program „la liber”, fiecare se relaxează cum crede că este mai bine pentru el. Te sfătuiesc să alegi o locație de cazare apropiată de sala de curs pentru a nu pierde timp în trafic, pe drum, respectiv pentru a putea să te odihnești puțin, zilnic, între cele 2 reprize de curs.

Niciodată o grupă de cursanți  nu va fi uniformă, nici ca experiență, cunoștințe și nici ca și dorințe și așteptări. Ca lectori trebuie să ne pliem pe dorința majorității dar și să nu facem rabat de la temele de bază și de la obiectivele pe care ni le-am propus, care fac parte din programa cursului. Dacă cursanții au dorințe speciale, sau anumite teme sunt deja știute foarte bine de toți și nu mai doresc să le discutăm, îi rugăm frumos să ne comunice acest lucru. Mulțumim! De asemenea, orice neclaritate, problemă sau nemulțumire apare pe parcurs, te rugăm să ne-o comunici pe loc, direct și onest. În măsura în care este posibil, vom găsi o rezolvare.

Te rugăm să nu întârzii la curs și să îi respecți pe colegii de grupă, să nu vorbești la telefon sau să navighezi pe internet în timpul cursului.

Nu este permisă fotografierea, înregistrarea audio-video a niciunei părți din curs. Tentativa duce automat la excluderea din grupă. 

Pe parcursul desfășurării cursului vom fotografia/filma activitatea cursanților, pentru a avea dovada prezenței acestora la curs, respectiv în scop de promovare. Participând la acest curs consimți implicit la a ne acorda dreptul neîngrădit de fotografiere/filmare respectiv de utilizare/distribuire a materialelor rezultate.

Cel care deteriorează/distruge aparatura/dotarea de curs își asumă paguba și se obligă să cumpere altă aparatură/dotare echivalentă.

Dacă ai întrebări pe parcursul cursului, la Timișoara, te rog nu ezita, scopul acestui curs este să pleci lămurit. Dar rugămintea noastră este să întrebi la subiect. De exemplu, dacă vorbim despre lungimea de lucru, întrebările să nu fie în avans din obturare și nu în mijlocul prezentării temei, ci în timpul special pentru întrebări, răspunsuri și discuții alocat fiecărui subiect. Fiecare temă are alocat suficient timp, dar, dacă întrebările sunt puse aleator, pe parcurs, la un moment nepotrivit, pierdem timp prețios, nici nu reușim să lămurim lucrurile suficient, în plus, decalăm puternic programul și nu mai reușim să parcurgem întreaga materie. Mulțumim pentru înțelegere!

Am renunțat la varianta de demo clinic live in cabinet, în timp real, deoarece se pierde foarte mult timp prețios și nu aduce echivalent de plusvaloare în această etapa de instruire (cursul basic).

Cursurile clinice de avansați cuprind demo live și în plus, cursanții  lucreaza efectiv pe pacienti, în cabinet.

Poți viziona aici pe pagină un film cu rezolvarea unui caz real, clinic, de la la A la Z. 

Am ales special locația sălii de curs într-o zonă rezidențială nouă, liniștită, cu locuri de parcare, departe de aglomerația și zgomotul centrului orașului. Dacă ești cazat în apropiere și ești concentrat doar pe curs, nu vei fi nevoit să străbați orașul, ai toate cele necesare la îndemână. Dacă dorești să vizitezi centrul Timișoarei, îți recomand, pentru comoditate, un taxi. În plus, accesul direct de la aeroport sau autostradă este facil.

Dorința noastră, când am conceput și am demarat acest curs de perfecționare în endodonție, în anul 2010, a fost să formăm o adevarata școala în această specialitate, să oferim colegilor informație reală medicală și pregătire clinică temeinică, nu doar „meșteșug”, poleială de marketing, rețete rapide minune etc. De aceea, în continuare, ne menținem poziția fermă, indiferent de tendințele pieței și de modă, deoarece avem convingerea că, pe termen lung, rezultatele bune nu sunt susținute fără fundamente medicale și ștințifice serioase. În concluzie, nu îți promitem că vei deveni peste noapte, după această săptămână de curs, specialist și că endodonția nu va mai avea niciun secret pentru tine. În schimb, suntem siguri că vei vedea această specialitate cu alți ochi, că vei avea o bază solidă și cu multă muncă, persevereță și seriozitate, în continuare, vei atinge rezultate foarte bune în viitor. Îți dorim mult succes!

Pentru orice nelămurire sau problemă, te rog să îmi lași un comentariu jos pe pagină. Voi răspunde cât pot de prompt. Mulțumesc!

Sper să fie o experiență plăcută pentru toată lumea. Îți doresc spor la învățat și succes! Ne vedem la Timișoara.

Cu prietenie,

Camil

Sunt nerăbdător să primesc feedback de la tine!

Te rog, nu ezita să îmi scrii. Mulțumesc! 

Petru orice problemă, te rog, lasă un comentariu jos pe pagină sau trimite un e-mail la contact@drianes.ro  . Mulțumesc!

Toate filmele cursului vorbit sunt obligatoriu de vizionat, înțeles și aprofundat!

Suplimentar, poți viziona înainte de curs și filmele clinice și tehnice, dar foarte important este cursul vorbit.

Pentru a veni în sprijinul tău la cursul basic și pentru a putea să revezi și ulterior cele mai importante informații prezentate, am conceput un suport de curs –  o selecție a celor mai relevante slide-uri. Bineînțeles că va trebui să revezi în paralel și caietul tău de notițe de la curs, cu informația esențială filtrată și sistematizată de tine.

Suport de curs

Atenție! Ce este marcat cu „obligatoriu” trebuie citit, pregătitor, înainte de curs! Te rog să faci o listă cu întrebări, din aceste teme, pe care să le lămurim la Timișoara.

PDF-uri de citit:

Izolare diga – Castelucci  Obligatoriu

Restaurabilitate – Clasificarea Naumann  Obligatoriu

Grad de dificultate caz AAE Obligatoriu

Clasificarea patologiei pulpare si periapicale AAE Obligatoriu 

Cavitate de acces – Castelucci   Obligatoriu

Obturatia endodontica termoplastica – Camil    Obligatoriu 

Filme – Obligatoriu!

Curs vorbit (prezentare de slide-uri)

Izolare

Cavitatea de acces

Parola: kendo

Lungimea de lucru

Curatare

Preparare

Curs vorbit (prezentare de slide-uri)

Curs vorbit – Partea I (Introducere, Principii fundamentale în endodonția clinică, Patologie)

Curs vorbit – Partea a II-a (Triada endodontică, Cleaning&Shaping, Microanatomia spațiului endodontic, Instrumente endodontice)

Mișcările instrumentelor endodontice – Partea I

Mișcările instrumentelor endodontice – Partea a II-a

Curs vorbit – Partea a III-a (ProTaper Universal manual, Sisteme rotative din NiTi, E3, ProTaper Next)

Curs vorbit – Partea a VI-a (Determinarea diametrului foraminal, Principii de preparare, Obiectivele mecanice ale preparației radiculare după Prof. Dr. H. Schilder)

Curs vorbit – Partea a IV-a (Fractura instrumentelor endodontice, Permeabilizarea canalului radicular)

Curs vorbit – Partea a V-a (Precurbarea instrumentelor endodontice, Conicitate)

Filme tehnice si clinice – Optional

Obturare

Te rog să citești cu atenție materialele scrise, în format pdf  și să vizionezi cursul vorbit.

PDF Obturația endodontică termoplastică – Pas cu pas

PDF Caiet de lucru

Curs vorbit (prezentare de slide-uri)

Curs vorbit – Partea I (Introducere)

Curs vorbit – Partea a II-a (Tehnica compactării verticale clasică – H. Schilder)

Curs vorbit – Partea a III-a (Tehnica undei continue, centrate de compactare – L. S. Buchanan, Tehnica de injectare directă – Squirt, Cazuri)

Filme tehnice si clinice

 

Tehnica de compactare verticală clasică (H. Schilder)

Tehnica undei continue, centrate de compactare (L. S. Buchanan)

 Clinic

Articole de citit de pe blog: 

https://drianes.ro/startul-e-finalul-partea-i/

https://drianes.ro/startul-e-finalul-partea-a-ii-a/

https://drianes.ro/repere-pentru-lungimea-de-lucru/  Obligatoriu