Molar inferior cu 2 canale distale

Frecvent, în rădăcina distală, a molarilor inferiori, întâlnim două canale radiculare (DV și DL).

Clinic, dacă este prezent un singur canal distal, orificiul acestuia, pe podeaua camerei pulpare, este ovalar, de dimensiuni mai mari, comparativ cu orificiile canalelor meziale.

Este situat pe linia care trece echidistant între canalele meziale.

Dacă identificăm un singur canal distal, de dimensiuni reduse, situat excentric față de această linie, legea simetriei indică prezența unui canal suplimentar.

Uneori, putem fi înșelați, deoarece, inițial, întâlnim un orificiu ovalar la nivelul podelei, urmat de o porțiune comună.

Diviziunea în două canale separate poate avea loc orice nivel. Cu cât este situată mai spre apical, cu atât dificultatea cazului va fi mai crescută. Și în această situație, chiar fără control vizual direct, poziționarea unui instrument, introdus în canal, excentric față de linia mediană, ne va ghida clinic să căutăm un posibil canal suplimentar.

Cele două canale distale pot avea traiecte și foramene apicale separate, sau, se pot uni apical, într-un foramen comun.

În acest ultim caz, prepararea porțiunii apicale se va face de pe o singură direcție, de obicei, canalul care prezintă curburi mai reduse.

Prepararea la lungimea de lucru, pe ambele direcții, trebuie evitată, petru a preveni fractura instrumentarului rotativ, supraprepararea porțiunii comune și transportul foramenului apical.

Aceste reguli se aplică și celor două canale meziale.

Cazul exemplificat prezintă patru canale radiculare situate simetric față de linia mediană (MV, ML, DV și DL), Ambele sisteme, mezial și distal, au foramen apical comun. Obturația endodontică a fost realizată cu Resilon, un material sintetic adeziv.

Tu cum abordezi cazurile care prezintă foramen apical comun? Lasă te rog un comentariu mai jos. Promit să răspund cât mai repede cu putință. Mulțumesc!

 


3 Comentarii


  1. Buna ziua!

    In astfel de cazuri cu 2 canale pe radacina distala si distructie mare coronara, mai ales a peretelui distal, in care din canale ar fi mai indicat sa punem pivotul? Am vazut ca in acest caz nu ati folosit pivot, de ce?

Lasati un raspuns:

Este activata moderarea comentariilor, nu e nevoie sa mai trimiteti odata.