Briceagul endodontic

Când vreau să învăț ceva nou sau să pornesc un proiect, totdeauna, la început, mă simt copleșit de vastitatea informației, de numeroasele opțiuni.

Cu ce și mai ales, de unde să încep? Care sunt lucrurile cu adevărat importante?

Aceste frici naturale, ne pot ține pe loc, ne determină să nu acționăm.

Cum le putem depăși?

În primul rând, trebuie să conștientizezi, că indiferent ce vei face, la început vei face prost, vei greși.

Te miră?

Crezi că Nadal s-a născut cu mâna pe rachetă?

Sau oricare dintre scriitorii celebrii s-a născut știind să scrie? S-a pus la masa de scris, fără să corecteze, a redactat un roman de succes la forma finală?

Primul pas este intotdeauna cel mai greu. Indiferent de domeniu.

Important este să acționezi, chiar dacă greșești. Vei învăța și vei progresa doar prin exercițiu.

Mulți colegi  îmi spun, la cursuri, că ar dori să facă endodonție bună, dar că nu se apucă, deoarece, încă nu au suficienți bani pentru microscop, motor endodontic și alte dotări.

Ai și tu aceeași problemă?

Dacă aș vinde eu aceste  „jucării” scumpe, sigur aș spune, da, fără nu se poate, mai strânge fonduri. După ce ai toată dotarea, da, atunci vei face endo bună!

Deocamdată nu îți pot vinde nimic. Dar vreau să-ți fac un mic cadou, cu ajutorul căruia poți face primul pas, cel mai important. Acum!

Este un briceag! Nu unul obișnuit ci… endodontic!

Sigur cunoști briceagul elvețian! Cel roșu cu o cruce albă. De ce este popular?  Funcționalitate maximă într-un volum minim.

Modelul simplu, mic, are un cuțit, o foarfecă, o pilă și o pensă, poate. Dar deja poți face destul de multe cu el.

Bineînțeles, în timp, dacă nu te mai satisface, poți cumpăra variante mai complexe. Însă, pentru început, este suficient.

Bătrâne, ai luat-o razna, ce tot îi dai cu bricege? Treci la subiect!

Ok, îți dau briceagul meu, cu care am început eu.

Dacă acum ar trebui să împachetez să plec în orice cabinet din lume, ce aș lua obligatoriu cu mine pentru un endo bun?

 • Sistem de digă. Fără izolare bună, ce urmează, nu contează. Acesta cuprinde un clește perforator, un forceps, o ramă, folii de latex și câteva cleme. Nu te speria, nu ai nevoie de toate clemele pe care le vezi în catalog. Câteva, bine alese, sunt suficiente. Îți voi spune mai multe despre acest subiect într-un viitor articol.
 • Instrumente pentru cavitatea de acces. De bază, un instrument diamantat cilidro-conic, cu vârf rotunjit, pentru turbină. Un set restrâns, mai conține câteva instrumete diamantate, globulare, cu gât lung și un instrument cilindro-conic inactiv la vârf (de exemplu, Diamendo-Maillefer), pentru turbină. În plus, freze globulare cu gât lung, pentru turație redusă.
 • Foramenlocator(apexlocator). Fără lungime de lucru, nu există endodonție. O haină, indiferent cât e de frumoasă și atent lucrată, dacă îți este mică sau mare…  Prepararea, curățarea și obturarea nu vor fi niciodată mai bune decât lungimea de lucru. Poți opta la început pentru o variantă ieftină, cu condiția să citescă bine. Aparatul acesta sigur aș verifa de trei ori că e în bagaj!
 • Oglindă frontală și sonda endodontică DG16.
 • Un clean stand și un endoblock.
 •  Instrumente de oțel. Multe pile 6, 8 și 10 pentru permeabilizare. Pentru preparare, seria I (15-40) și seria a II-a (45-80), reamer sau pilă. Optional, 25-60 din NiTi, pilă.
 • Un set de freze GG pentru acces radicular.
 • Irigație. Gel pe bază de EDTA pentru permeabilizare și NaOCl 5, 25%. Seringi luer lock și canule simple de irigație.
 • Obturare. Rapidă, calitativă și relativ simplă, e compactarea termomecanică. Deci un compactor McSpadden mărime 30. Conuri nestandardizate M, un calibrator pentru conuri (leră endodontică), sealer și conuri de hârtie.
 • Compozit pentru refacere de bont și dispozitive radiculare din fibră de sticlă. Mai punem o matrice circulară și niște icuri.
 • Lucruri mărunte. Gel hemostatic, revelator de carie, pastă cu hidroxid de calciu și material pentru obturații provizorii.

Cam asta e tot ce ai nevoie, te asigur că pentru început ajunge! Restul mai mult te-ar încurca.

Am uitat ceva: dorință de a face, răbdare, perseverență și studiu.

Dar sunt sigur că pe acestea le ai deja!

Nu mai aștepta, poți începe chiar acum! Spor! Astept o radiografie de la tine cu cu un caz rezolvat cu acest set-up minim.

Ce părere ai, am uitat ceva? Ți-a plăcut acest articol?

Te rog să îmi lași un comentariu mai jos. Dacă vrei să fi primul care este informat când postez un articol nou, nu uita să te înscrii în lista de abonați. 


15 Comentarii


 1. Un articol foarte bun si la obiect.Multumesc!

 2. salut camil,cand am vazut briceag endo si poza pusa de tine ma gandeam la ceva instrument care include mai multe 🙂 eu un briceag il vad ca si ceva usor de utilizat si usor de transportat 🙂
  lista ta e una obligatorie pentru orice cabinet 🙂
  mai bine ai fi numit articolul „geanta de fuga” ,adica geanta pe care o iei cu tine cand esti obligat sa pleci in graba 🙂

 3. matasaru andrei

  chiar se potriveste „briceagul endo” destul de practic si accesibil as avea o intrebare daca se poate sa imi recomandati un apex locator bun iar dupa primul endo sigur o sa va trimit o radiografie

  • In functie de bugetul de care dispui. Daca inca nu poti investi in produsul unei firme cunoscute, poti incepe si cu un noname, inportant e sa il si mai ales sa il folosesti. Te astept cu radiografia. Spor!

 4. Trebuie neaparat sa te cunosc , profesional binenteles,imi place articolul, de fapt e super, fac endo de generalist, zic eu ca la carte datorita tie, de fapt datorita unui articol al tau de pe Eugenol, de acum 3 ani si ceva, insa am ceva probleme la obtiratie, poate le deslusesc! Super, articol! Pe curand!

  • Buna Oana! Multumesc pentru aprecieri! Ma bucur ca pot sa te ajut. Daca esti inscrisa in lista mea de abonati, vei primi informatii despre cursuri. Anul acesta dorim sa organizam pe langa cursul general si 2 cursuri avansate, probabil unul de obturare. Te astept la Timisoara. Succes cu canalele!

 5. Alina Cirjaliu

  Fara izolare, ce urmeaza nu conteaza! as vrea sa citeasca articolul tau toti cei care folosesc rotative dar fara diga!!!multumim de postari!

  • Multumesc si eu pentru aprecieri! Daca izolezi sau nu cu diga, e optiune personala. Nu putem si nici nu vrem sa obligam pe nimeni. Trebuie sa o faci din convingere. Spor si te astept pe blog!

 6. Titlul e deliciu! (nu ca ar fi mai prejos continutul)
  Multu’ de articol, Camil!

 7. Elena Sandulescu

  Buna Dr. Ianes
  Multumesc frumos pentru toate informatiile date pe acest blog, sunt super toate filmuletele. Acest articol ma motiveaza sa imi fac singura un set de endo si sa nu mai astept sa cumpere „managerul” cabinetului cele necesare ( adica ace endo cumparate 1 pe an) si sa ma vait ca nu imi ofera nimic!
  Mii de multumiri!
  Elena Sandulescu

Lasati un raspuns:

Este activata moderarea comentariilor, nu e nevoie sa mai trimiteti odata.